• Het jaar 2024 begint niet slecht voor je portemonnee. Veel werknemers krijgen bij de ontvangst van het eerste loonstrookje een hoger nettoloon.
  • Maar er is meer. Wie een huis bezit of aandelen heeft, heeft z’n vermogen in januari zien stijgen.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
  • Lees ook: Techbonanza op de beurs: kloof tussen winnaars en de rest is groot

De maand januari heeft voor veel werknemers zichtbaar extra geld opgeleverd, want bij het eerste loonstrookje van 2024 is het nettoloon voor het gros van de werkenden omhoog gegaan. Maar er is meer positief nieuws voor je portemonnee.

Wie huiseigenaar is en/of belegt in aandelen profiteert van stijgende huizenprijzen en stijgende aandelenkoersen. En ook voor spaarders zijn er voordelen. Spaarrentes zijn weer hoog genoeg om de inflatie te kunnen verslaan en de koopkracht van spaargeld stabiel te houden.

Een andere meevaller vormt de energierekening. Prijzen van gas en stroom zijn in januari per saldo licht gedaald, waarbij zorgen over een strenge winter vooralsnog ongegrond zijn gebleken.

Minpuntje is de stijging van benzine- en dieselprijzen in januari. Dat komt mede door oplopende olieprijzen in reactie op de disruptie van de scheepvaartroute bij de Rode Zee en het Suezkanaal.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk hieronder de Blik op je Geld van januari 2024.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: nu ook stijging op jaarbasis

Vanaf de tweede helft van 2023 was er weer sprake van stijging van de gemiddelde huizenprijs op maandbasis. En in december is er voor het eerst in tien maanden ook een stijging op jaarbasis.

Bestaande koopwoningen werden in december gemiddeld 1,6 procent duurder in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De huizenprijzen lagen in 2013 op een dieptepunt, om in de jaren erna naar grote hoogten te te klimmen en record op record te vestigen. Mensen die in 2013 een huis kochten hebben de waarde van hun woning zien verdubbelen. In augustus 2022 sloeg de stijging om in een dalende trend die tot juni 2023 duurde.

Met de laatste stijging van 1,6 procent liggen de huizenprijzen ongeveer op het niveau van januari 2023. In december 2023 kwam de gemiddelde verkoopprijs uit op 422.000 euro. De verwachting is dat de gemiddelde huizenprijs dit jaar terugkeert naar het piekniveau van juli 2022, toen de gemiddelde verkoopprijs op 445.000 euro lag.

Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het laatste kwartaal van 2023


Hypotheekrente: daling vlakt af

Vanaf november 2023 zijn hypotheekrentes vrij stevig gedaald, maar die daling lijk sinds eind januari te stagneren. Daarmee reageren de hypotheekrentes op de rente-ontwikkeling op de kapitaalmarkten, waar sinds enkele weken weer sprake is van licht stijgende rentes.

De populairste gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast schommelde in 2023 tussen de 4 en 5 procent. Maar tegen het einde van het jaar werd een scherpe daling ingezet richting de ondergrens van die van marge, als gevolg van een forse daling op de kapitaalmarkten.

Maar nu de rentes op de kapitaalmarkten weer stijgen, zijn geldverstrekkers duurder uit, als ze zelf lenen. Dat vergroot de druk om hypotheekrentes te verhogen en zo de winstmarges op peil te houden.

De gemiddelde hypotheekrente voor de populairste rentevaste periode van 10 jaar bedraagt eind januari 3,78 procent voor hypotheken mét NHG-verzekering en 4,28 procent zonder NHG, zoals de bovenstaande grafiek toont.

Gelet op de stijgende rentes op de kapitaalmarkten, verwacht financieel intermediair Van Bruggen dat de daling van hypotheekrentes de komende weken tot stilstand komt.

Lees ook: De hoogste en laagste hypotheekrente voor 10 jaar vast: zo veel kun je besparen op maandlasten, maar let ook op voorwaarden


Sparen: inflatie daalt verder, spaarrente stabiel

Spaarrentes zijn sinds eind 2022 flink gestegen. De hoogste variabele spaarrente klom van 0,06 procent in augustus 2022 naar 2,75 procent in oktober 2023, en op dat niveau bivakkeert de hoogste variabele rente nog steeds. Bij grootbanken varieert de rente voor vrij opneembare spaarrekeningen tussen 1,5 en 1,7 procent.

Ondertussen is de inflatie in december verder afgekoeld naar 1,2 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is dus iets makkelijker geworden om met de rente op spaargeld de inflatie te overtreffen om de waarde van spaargeld stabiel te houden.

Maar het CBS maakte ook de inflatie voor het hele jaar bekend, in 2023 kwam die uit op 3,8 procent. Hoewel dat een stuk lager is dan de inflatie van 10 procent uit 2022, betekent dat nog wel dat het afgelopen jaar per saldo nog niet mogelijk was om met een variabele spaarrente de inflatie te verslaan.

Lees ook: Zo groot is het verschil in opbrengst tussen sparen en beleggen als je 20 jaar lang elke maand €300 inlegt: 4 scenario’s


Beurs: beursrally zet door

Het beursfeestje voor aandelenbeleggers gaat gewoon door in januari. Diverse indices, zoals de Amerikaanse S&P 500-index, zetten nieuwe records neer. De Amsterdamse AEX-index wist deze maand weer boven de 800 punten te klimmen.

Net als in 2023 wordt de beursrally gedragen door grote techfondsen die profiteren van de AI-hype. Daar horen nadrukkelijk ook bedrijven uit de chipsector bij, zeker als ze computerchips maken die gewild zijn om de zware software voor artificial intelligence op te laten draaien. In de VS spant chipmaker Nvidia wat dit betreft de kroon.

Maar de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is ook zeer gewild bij beleggers en nam de AEX-index in januari op sleeptouw.

Bij de hosannastemming op de beurs past wel een kanttekening. Sommige analisten wijzen erop dat er nog behoorlijk wat kan misgaan dit jaar. Zo is het van belang dat de Amerikaanse economie een recessie weet te vermijden. En daarnaast zou het fijn zijn als andere bedrijven dan de selecte groep van techfondsen mee gaan doen aan de beursrally.

Lees ook: Is er sprake van een ‘meltup’ op de aandelenmarkt? Bekende strateeg raakt bezorgd, want dan kan er ook een beurscrash volgen


Benzine en diesel: lichte stijging

Olieprijzen zijn in januari weer wat opgelopen vanaf de relatief lage niveaus in december. Een vat Noordzee-olie kostte deze week ruim 81 dollar, terwijl dit medio december nog 74 dollar was. De geopolitieke dreiging van Houthi-rebellen die commerciële schepen in de Rode zee aanvallen, raakt ook de oliemarkt.

Olietankers moeten deels omwegen maken wat de transportkosten verhoogt. Hoewel nog niet sprake is van grote prijseffecten, is deze maand wel sprake van licht hogere olieprijzen met een doorwerking op de benzine- en dieselprijzen.

De gemiddelde benzineprijs lag per 22 januari op 1,92 euro per liter en diesel noteerde op op gemiddelde 1,74 euro per liter.

Interessant in dit verband is dat er deze maand een onderzoek is verschenen van markttoezichthouder ACM over de snelheid waarmee een verandering van de prijs van ruwe olie doorwerkt op brandstofprijzen. Wat bleek: pomphouders verwerken stijgingen van de olieprijs veel sneller in de prijzen van benzine en diesel, dan prijsdaling van ruwe olie.

Lees ook: Automobilist lijdt fors nadeel doordat daling olieprijs traag wordt doorgegeven via benzine- en dieselprijzen: jaarlijks kost dat 2 tot 5 cent per getankte liter


Stroom: prijzen dalen

Hoewel het een paar dagen best koud is geweest in januari, is de gevreesde koude winter die energieprijzen opjaagt tot nog toe uitgebleven. Opvallend genoeg zijn prijzen van stroom en gas deze maand verder gedaald.

Wat de stroomprijzen betreft is de gemiddelde variabele stroomprijs exclusief btw en de energiebelasting voor nieuwe klanten uitgekomen op 15,2 cent per kWh. De gemiddelde prijs voor 1 jaar vast ligt nog iets lager op 12,5 cent per kWh.

Op de stroommarkt speelt onder meer mee dat de stormen die we deze maand in Europa hebben gezien, zorgden voor een enorm aanbod van windenergie, zo meldt energie-expert Ewoud van de Kolk van financiële vergelijker Pricewise.

Van belang is verder nog dat de energiebelasting op stroom per 1 januari met ruim 2 cent is verlaagd naar 13,6 cent per kWh. Dus ook inclusief belastingen liggen de consumentenprijzen van stroom gemiddeld genomen op een lager niveau bij de start van 2024.

Lees ook: Zonnepanelen: deze extra kosten rekenen energieleveranciers in de kleine lettertjes – en zo hoog is de terugleververgoeding


Gas: strenge winter blijft uit

Voor gasprijzen ligt het fiscale verhaal anders bij de start van dit jaar. Per 1 januari 2024 is de energiebelasting voor gas juist verhoogd, met 11 cent naar 70,5 cent per kuub. Onderliggend is echter sprake van de daling van de 'kale' gasprijzen exclusief energiebelasting van btw.

In januari ligt de gemiddelde variabele gasprijs voor nieuwe klanten exclusief belastingen op 51,85 cent per kuub. Ook op de gasmarkt ligt het gemiddelde 1-jaarstarief nog iets lager op 43 cent per kuub. Duidelijk is hier dat energieleveranciers vooral met de 1-jaarscontracten scherp in de markt willen zitten.

Energie-expert Van de Kolk van Pricewise geeft aan dat dat gasopslagen in Europa nog steeds behoorlijk goed gevuld zijn. "Met het huidige zachte weer en de verwachting dat dit nog even aan zal houden tot in februari, is de huidige daling van de prijzen logisch".

Lees meer over geldzaken: